Magnesium voor spieren

 

Wat is precies de werking van magnesium op je spieren? Je leest het in dit blog!

 

Wie zich enigszins heeft verdiept in het onderwerp magnesium, zal het waardevolle mineraal al snel koppelen aan de menselijke spierwerking.

Magnesium is goed voor de spieren is de algehele consensus, maar hoe zit dat precies?

Wat is precies de werking van magnesium in relatie tot onze spieren en waardoor ervaren mensen toch die prettige effecten van het mineraal?

Dat is waar we het in dit blog over gaan hebben. Lees dus snel verder!

 

Waarom magnesium goed is voor je spieren

 

Kort gezegd, kan je zeggen dat magnesium goed is voor de spieren omdat het mineraal bijdraagt aan het behoud van sterke, soepele spieren.

Er gaan echter heel wat interne lichaamsprocessen en stofwisselingpassages aan vooraf voordat je dit effect ervaart.

Om goed te begrijpen waarom magnesium zo goed is voor je spieren, zullen we er wat dieper op in moeten duiken.

Magnesium is een zogenaamd essentiëel mineraal dat betrokken is bij tal van lichaamsprocessen binnen ons metabolisme. ‘

Tal van lichaamsprocessen’ is zelfs een understatement, want hoewel niet exact bekend is bij hoeveel processen, is men het er over eens dat dit honderden zijn!

Eén van deze processen waar magnesium een belangrijke rol bij speelt, zorgt voor de ontspanning van je spieren.

 

Calcium-magnesiumbalans

 

De spieren in je lichaam zorgen ervoor dat je je lichaamsdelen functioneel in kunt zetten.

Door het aanspannen van je spieren, ben je in staat je lichaam functioneel te bewegen.

Vertaald naar de praktijk betekent het bijvoorbeeld dat je je arm kunt buigen om een slok thee te nemen die je net met behulp van dezelfde spieren hebt ingeschonken.

Tussen het inschenken en het drinken zit echter een belangrijk detail: het ontspannen van je ‘til’spieren, waarmee je de kan terug hebt gezet en waarmee je je handen weer vrij hebt gemaakt.

 

Dit aan- en ontspannen gebeurt door middel van de zogenaamde calcium-magnesiumbalans.

Hierbij zorgt calcium voor het kunnen aanspannen en het magnesium voor het ontspannen van de spier.

Het zijn zogenaamde antagonistische mineralen, wat betekent dat de ene stof voor het tegenovergestelde effect zorgt: spanning versus ontspanning dus.

Dat is waarom magnesium goed is voor spieren en het toont aan waarom er sprake moet zijn van een goede calcium-magnesiumbalans. Is de balans namelijk verstoord, dan is ook de balans tussen het kunnen aanspannen en ontspannen verstoord.

Je voelt al aan dat dat een erg onwerkbare situatie is.

Trillende spieren

Kenmerkend voor een verstoorde calcium-magnesiumbalans, of een magnesiumtekort zijn trillende spieren.

Het meest kenmerkend is het trillende ooglid, maar het kan ook voorkomen in andere spieren en is te herkennen aan oncontroleerbare kleine spiersamentrekkingen. Herken je dit?

 

Dan is dat mogelijk een teken van een magnesiumtekort. We raden je aan onze magnesiumcheck te doen om te weten of dit het geval is.

Magnesium voor spierpijn

 

Magnesium is een goed supplement om te nemen wanneer je spierpijn hebt. Waarom? Magnesium draagt bij aan een normale spierwerking en het behoud van soepele spieren, iets wat je juist niet hebt wanneer je spierpijn ervaart.

Het is echter belangrijk te vermelden dat gezondheidsclaims in Nederland pas mogen worden gemaakt als deze wetenschappelijk bewezen zijn.

We mogen daarom niet zeggen dat magnesium helpt tegen spierpijn, omdat het directe verband tussen de twee niet bewezen is. Claims die wel zijn goedgekeurd met betrekking tot magnesium en spieren zijn onder andere: magnesium helpt de normale spierwerking te behouden en magnesium speelt een rol bij het behouden van sterke spieren.

Met het nemen van extra magnesium wanneer je spierpijn hebt, zorgt je in ieder geval goed voor je spieren en het spierherstel.

 

Magnesium en spierkrampen

 

Spierpijn en spierkrampen zijn wezenlijk verschillende dingen, ook al ervaren mensen ze soms beide als spierpijn. Logisch, want beide leveren een pijnlijk gevoel in de spieren op.

Het verschil zit hem kortgezegd in het feit dat er bij spierkramp sprake is van metabole schade, en bij spierpijn van fysieke schade. Dit verdient enige toelichting.

 

Metabole schade

 

Metabole schade in relatie tot spierpijn betekent dat een spier, of een deel van de spier, zoveel melkzuur produceert dat je hierdoor pijn ervaart. Eigenlijk is het dus een extreme mate van verzuring die plaatsvindt in een spier van je lichaam.

Wanneer deze spier uiteindelijk ontspant, lost deze verzuring weer op en daardoor verdwijnt de pijn weer.

Deze verzuring kan ontstaan door een verstoorde calcium-magnesiumbalans.

Door een tekort aan magnesium is de spier namelijk wel in staat om aan te spannen, maar niet om te ontspannen.

Magnesium kan dus helpen tegen spierkrampen, doordat je met extra magnesium je calcium-magnesium balans op orde kunt brengen.

 

Fysieke schade

 

Bij spierpijn is sprake van fysieke schade. Dit klinkt erger dan het is, want bij spierpijn gaat het om microscheurtjes in de spier als gevolg van zware belasting.

Wanneer je bijvoorbeeld traint met zware gewichten, wordt deze spierschade zelfs bewust veroorzaakt.

Maar het kan ook ontstaan doordat je activiteiten onderneemt die je normaal nooit doet en waar je spieren niet aan gewend zijn.

Hoewel magnesium bijdraagt aan een normale werking van de spieren, zorgt het niet direct voor het herstellen van deze microscheurtjes.

Wat wel helpt? Tijd! Je metabolisme is een krachtig systeem die met behulp van de tijd deze scheurtjes vanzelf repareert!

 

Magnesium als energie voor je spieren

 

Als we het hebben over magnesium en spieren, of de rol van magnesium voor de spierwerking, is er naast het samentrekken en ontspannen en spierpijn en krampen nog een onderwerp dat moet worden toegelicht: magnesium en energie voor je spieren.

Een veelgestelde vraag is namelijk ‘geeft magnesium energie aan de spieren?’.

Het antwoord hierop is: nee, magnesium geeft de spieren geen extra energie. Wél is het zo dat ze nauw met elkaar verbonden zijn.

 

Magnesium maakt energie vrij

 

Eerder vertelden we al dat magnesium betrokken is bij honderden stofwisselingsprocessen in ons lichaam.

Eén daarvan is het proces waarbij energie (de calorieën in onze voeding) vrij wordt gemaakt in het lichaam, zodat het gebruikt kan worden voor onze dagelijkse activiteiten.

Zonder magnesium, of bij een magnesiumtekort, wordt dit proces bemoeilijkt, of kan het zelfs niet plaatsvinden.

Magnesium zorgt dus niet voor extra energie, omdat het mineraal op zich niet als energie gebruikt kan worden, maar het zorgt er wel voor dat energie uit voeding om wordt gezet naar bruikbare energie voor ons lichaam.